Atvērto kafejnīcu dienas Igaunijā 28.08.2018. plkst. 14.53

Projektā «Mazo etnisko kultūrtelpu attīstība un popularizēšana kā tūrisma galamērķis» jeb «UNESCO -Tourism» 11. un 12. augustā aktīvākie tūrisma uzņēmēji no visiem projektā iesaistītajiem reģioniem devās uz Setomā, lai gūtu pieredzi Atvērto kafejnīcu dienu rīkošanā. Dundagas novadu pārstāvēja viens novada tūrisma uzņēmējs un divi pašvaldības pārstāvji.
Atvērto kafejnīcu dienas Setomā notiek jau sesto gadu. Tās ir dienas, kad setu uzņēmēji lielāki un mazāki, aicina tūristus kā viesus savās saimniecībās, mielojot tos ar pašgatavotiem ēdieniem, atver saimniecības apskatei un piedāvājumu prezentē kā vienas dienas kafejnīcu. Šīs dienas ļoti iecienījuši ceļotāji, kas vēlas iepazīt dažādas mājās gatavotu ēdienu garšas no vietējās saimniecībās audzētiem un gatavotiem produktiem, kā arī izbaudīt lauku māju un saimniecību gaisotni.
Atvērto kafejnīcu dienu maršruts kartē iezīmēts kā tautiska, apmēram, 115 km gara josta. Ceļojumā var izbaudīt mielastu - siltos ēdienus, cienastu uzkodas, siltos un aukstos atspirdzinošos dzērienus, nopirkt līdzņemšanai saimniecībās ražotos gardumus un piemiņas suvenīrus, piedalīties sportiskās aktivitātēs, izmēģināt lauku darbus, zvejot, baudīt pirts priekus un citas nodarbes.
Mēs savā ceļojumā apskatījām «Reggae rauta suvel» kafejnīcu Saviojā, kurā saimnieki piedāvāja baudīt ēdienus, kuros apvienotas setu un Jamaikas garšas. Küllätüvä ciema Rikka Ivvani saimniecībā apmeklējām «Tatrik» kafejnīcu, kur ēdiens bija gatavots tikai no vietējiem ekoloģiskiem produktiem, par pamatu izmantojot griķus. Mõtsiku kafejnīcā galvenā galda velte bija kūkas, virtuļi un pankūkas, jo saimniecība lepojas ar saviem mājputniem. Mikitamäe apmeklējām Inara Vanavalgõ Kohvitarõ kafejnīcu, kas ierīkota bijušā kultūras nama telpās un ir populārākā pašrocīgi gatavoto pelmeņu un pankūku vieta. Galdā tika celts sõir siers, rabarberu dzēriens, gaileņu zupa. «Kirsi talo» saimniecība piedāvā viesu mājas pakalpojumus lauku gaisotnē. Tur gatavo ēdienus pēc saimnieces vecmāmiņas receptēm no pašmāju un kaimiņu audzētiem produktiem. Saatse ciema saimniecība «Maagõkõnõ» atvērtās kafejnīcas piedāvājumā ir līdakas burgers, zandartu zivju zupa un zemeņu un bazilika saldējums. Saimniecība piedāvāja viesiem pašiem siet sieru, un pēc tam to siltu baudīt kopā ar ievārījumu. Kriisa saimniecība savā ēdienkartē piedāvāja tradicionālus ēdienus – biezu, biezputrai līdzīgu sautējumu, auksto zupu, pildītus burkānus, jēra gaļu, sõir sieru un citu pārsteigumus. Saimniecības izpalīgi priecēja ciemiņus ar dziesmām un dejām, setu lauku mājas iekārtojumu, pašdarinātām saimniecības lietām un rokdarbiem. Kimalasõ ciemā apmeklējām «Andri-Peedo» kazu fermu, kurā dzīvo šokolādes krāsas kazas. Saimniecības kafejnīca piedāvāja kazu gaļas un pienu produkciju, kā arī limonādes, sidru, medalu, džinu, toniku un citus dzērienus no Tartu «Peninuki Napsukoda» spirta rūpnīcas.
Ceļojuma laikā «Maagõkõnõ» saimniecībā, piedalījāmies projekta «UNESCO- Tourism» partneru sanāksmē un seminārā par labo praksi setu atvērto kafejnīcu dienu rīkošanā un norisē.
Nākamajā gadā Latvijā plānojam rīkot atvērtās kafejnīcu dienas suitu un lībiešu reģionā.
Teksts: Iveta Bekmane-Avota
Foto: Ance Remesa
http://visitsetomaa.ee
Šis raksts atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.
Lai ielogotos sistēmā, izmanto kādu no sociālajām pasēm: